Wat is een vleesmolen?
Een vleesmolen is een keukengereedschap dat wordt gebruikt om vlees en andere ingrediënten fijn te maken of te vermalen. Het kan ook worden gebruikt om pasta te maken of groenten te raspen.
Welke soorten vleesmolen zijn er?
Er zijn twee hoofdsoorten vleesmolen, namelijk de schijf- en de ketelmolen. De schijfmolen heeft twee of meer messen die in een ronddraaiende beweging het vlees fijnhakken of -malen. De ketelmolen heeft een draaiende ketel met daarin messen of Callebaut-borstels waarmee het vlees gehakt of geraspt wordt.
Hoe fijn moet ik het vlees malen?
Dat hangt af van wat je met het vlees wilt maken. Voor hamburgers of gehaktballen moet het vlees ongeveer 1 centimeter dik gesneden worden. Als je het vlees fijner wilt malen, kun je het voor soep of saus door een fijnmolen halen.
Hoe maak ik het vlees klaar voor de vleesmolen?
Het vlees moet eerst gekookt of gebakken worden voordat het door de vleesmolen gehaald kan worden. Dit zorgt ervoor dat het vlees malser is en makkelijker te malen. Als je het vlees rauw wilt malen, moet je ervoor zorgen dat het vlees goed gekoeld is voordat je het door de vleesmolen haalt.
Kan ik alles in de vleesmolen malen?
Nee, je kunt niet alles in de vleesmolen malen. Het vlees moet eerst gekookt of gebakken worden, anders is het te taai en moeilijk te malen. Ook kun je niet alles in de vleesmolen fijnmalen. Sommige groenten, zoals wortels of aardappelen, kunnen door de vleesmolen gehaald worden, maar het resultaat zal niet fijn genoeg zijn voor soep of saus.